در سال های اخیر برای تنظیم وضعیت شکمبه و جلوگیری از بعضی ناهنجاری های متابولیکی به ویژه در حد مطلوب ماندن PH شکمبه از جیره (TMR) استفاده می کنند.
مصرف مقدار کافی مواد خشبی با شکل فیزیکی مشخصی برای تامین بزاق کافی در نشخوارکنندگان لازم است، علاوه بر مقدار مصرف الیاف اندازه قطعات الیاف عامل تحریک نشخوار و تولید بزاق می باشد.
در جیره غذائی گاوهای پر تولید باید حداقل الیاف موثر تامین شود تا حیوان به ناهنجاری های متابولیکی منجمله اسیدوز مبتلا نشود.
تغذیه جیره های کاملا مخلوط (TMR) به طور عیده آل باعث می شود باکتری های شکمبه با مخلوط یکسانی از مواد مغذی مواجه شوند، که این ثبات به بهبودی تخمیرکمک می کند.
این امر منجر به مصرف بهتر خوراک، بهبود تولید شیر، سلامت و عملکرد تولید مثلی می شود. اما بایستی توجه داشت که تناقضات جزی و اجرای ناصحیح دستورالعمل ها در استفاده از جیره های کاملا مخلوط به همان اندازه می تواند تولید شیر را کاهش و مشکلات سلامتی را افزایش می دهد.
حذف زودرس یا حتی مرگ گاوها می تواند به شدت واکنش مربوط باشد.
هدف از کاربرد این ابزار، بررسی میزان یکنواختی در اندازه قطعات TMR برای جلوگیری از جداسازی خوراک توسط دام ها و در نتیجه جلوگیری از اسیدوز و در نهایت در جهت سلامتی دام می باشد.
الک پنسیلوانیا
هدف استفاده از الک پنسیلوانیا
هدف از کاربرد این ابزار، بررسی میزان یکنواختی در اندازه قطعات TMR برای جلوگیری از جدا سازی خوراک توسط دام ها و در نتیجه جلوگیری از اسیدوز و در نهایت در جهت سلامتی دام می باشد.
نمونه برداری
از خوراک ریخته شده در کف آخور و از ۳ نقطه مختلف (ابتدایی،میانی و انتهایی) مقدار نیم کیلوگرم از TMR به عنوان نمونه بر می داریم. نمونه برداشته شده از آخور بعد از وزن کشی در قسمت بالایی الک پنسیلوانیا ریخته می شود و سپس در هر جهت الک را ۵ بار با سرعت یکنواخت تکان می دهیم و این کار را دو مرتبه انجام می دهیم تا جمعا تعداد حرکت الک ۲۰ مرتبه باشد و بعد از آن مقدار خوراک باقی مانده در هر طبقه را به طور جداگانه وزن کشی نموده و نسبت وزنی هر الک را مشخص می نماییم و سپس با مقادیر استاندارد زیر مقایسه می نماییم و در صورت مغایرت با مشاوره تغذیه تماس می گیریم.
- الک بالا ۲ الی ۸ درصد
- الک دوم ۳۰ الی ۵۰ درصد
- الک سوم ۱۰ الی ۲۰ درصد صفحه پایینی ۳۰ الی ۴۰ درصد
این روش به صورت هفتگی انجام می گردد و در یک فایل اکسل بت و بایگانی میشود.
مقدار تی ام آر مصرفی:
محتوای ماده خشک علوفه ی تازه و فرآورده های فرعی مرطوب باید حداقل ماهیانه دوبار و ترجیحا به صورت هفتگی بررسی شود. محتوی ماده خشک مواد غذایی ذخیره شده درانبار نیز باید کنترل شود،
زیرا تغییر در محتوی ماده خشک این ماده غذایی می تواند به شدت بر مخلوط مواد مغذی تغذیه شده تاثیر بگذارد و ممکن است منجر به کاهش تولید شیر یا افزایش مشکلات سلامتی شود.
زمانی که متخصصان تغذیه جیره گاوهای شیری را فرموله می کنند تصور بر این است که گاو میزان مشخصی ماده خشک را از خوراک دریافت خواهد کرد.
زمانی که خوراک مرطوب تر باشد تی ام آر باید شامل خوراک بیشتری شود تا همان میزان ماده خشک برای گاو فراهم شود و مواد مغذی نسبت صحیح خود را حفظ کنند.
میزان تی ام آر مصرفی:
به منظور مدیریت موثر آخور – کنترل باید بصورت روزانه انجام شود، که چه میزان خوراک تغذیه شده و چه میزان خوراک از تغذیه قبلی در آخور باقی مانده است. این موضوع زمانی اهمیت می یابد که بیش از یک شخص به گاوها خوراک بدهد. مثلا زمانی که فیدر وجود ندارد، هر فیدر می تواند به سرعت و بطور صحیح آنچه که افراد به گاوها تغذیه می کنند را آماده کند همچنین این دستگاه قادر است مقدار خوراک را بر این اساس تنظیم کند.
متخصصان با این اطلاعات از جیره اقتصادی و مصرف خوراک یا ماده خشک در گاوها مطمئن بوده که مطابق انتظار است.
مدیریت مقدار خوراک موجود در هر بچ تی ام آر:
گاوهای شیری نیاز دارند که روزانه ۲۰ ساعت خوراک با کیفیت در اختیار آنها قرار گیرد. بنابراین تی ام آر باید د ر۳ تا ۹ متری فری استال یا محل استراحت قرار گیرد.
بایستی خوراک در مقابل گاوها همواره وجود داشته باشد تا متحرک مصرف خوراک انجام شده و خوراک بیشتری مصرف شود.
اندازه ذرات تی ام آر:
گاوها باید مقدار مناسبی از علوفه یا الیاف بلند را در جیره غذایی مصرف کنند تا مجداد جویده و نشخوار کنند.
این عمل منجر به ترشح بزاق در شکمبه می شود تا حدی که باکتری ها بتوانند بطور موثر علوفه را هضم کنند.
زمانی که متخصصصان تغذیه جیره گاوهای شیری را متعادل می کنند در تلاشند میزان مناسب الیاف را فراهم کنند بطوریکه ذرات در شکمبه نشخوار را تحریک کند.
زمانی که جیره های کاملا مخلوط بیش از اندازه میکس شوند، اندازه ذرات علوفه کاهش می یابد.
این امر به نوبه خود موجب کاهش نشخوار می شود.
غلظت تی ام آر یا باقیمانده در آخور:
برای اطمینان از اینکه میکسر به طور مناسب و مداوم عمل می کند، خوراک باید از چند مکان نمونه گیری شود.
برای مثال باید ابتدا و انتهای توالی خوراک دهی نمونه گیری و در نهایت نتیجه ها با هم مقایسه شده تا مشکلات احتمالی تشخیص داده شود.
خوراکی هم که مصرف نمی شود بایستی مورد ارزیابی قرار گیرد. این خوراک زمانی اهمیت می یابد که میزان زیادی چوب ذرت در آخور باقی بماند که این باقیمانده ها منجر به مشکلات تعادل مواد مغذی و فقدان الیاف برای جویدن و نشخوار می باشند.